Skip to main content

Από την «ύλη» άρχιζε η σταδιοδρομία των νέων συντακτών

koumpetsos

 Του Κώστα Α. Κουμπέτσου

Συντάκτης ύλης είναι συγκεκριμένη ειδικότητα δημοσιογράφων στον Τύπο, από την οποία κάποτε άρχιζε η σταδιοδρομία των νέων συντακτών, για να μάθουν να γράφουν πριν βγουν στο ρεπορτάζ. Κάποιοι ξαναγύριζαν στην «ύλη», με την προοπτική να φτάσουν στην αποκορύφωση της επαγγελματικής διαδρομής, ως Αρχισυντάκτες και Διευθυντές εφημερίδων.
«Ο Συντάκτης Ύλης - σημειώσεις για σπουδαστές δημοσιογραφίας», ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Κουμπιά, στην 3η έκδοσή του περιέχει συμβουλές, συστάσεις και οδηγίες, καταγράφοντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα και τις εξελίξεις στην έκδοση μια εφημερίδας. Και αποκαλύπτει τα «μυστικά» της από μέσα.

«Ο Συντάκτης Ύλης» του Δ. Κ. παρουσιάζει σαν ένα φιλμ ντοκιμαντέρ, σαν μια πορεία «οδοντωτού σιδηροδρόμου» όλες τις μεταπτώσεις, καρέ – καρέ των τελευταίων δεκαετιών τόσο στον τομέα της τυπογραφίας, όσο και στον εκδοτικό χώρο. Και οδηγίες για τη σύνταξη των κειμένων.
Κυριολεκτικά συγκλονίζει ο Δ.Κ. και καταγοητεύει τους αναγνώστες του, παρουσιάζοντας όλες τις ραγδαίες καινοτομίες τόσο στον τομέα της τυπογραφίας, όσο και στο χώρο της δημοσιογραφίας των τελευταίων δεκαετιών και όχι μόνο!
Και όλα αυτά με μια συγγραφική δεινότητα επικαλυπτόμενη από μια τεράστια εμπειρία στην πράξη, αλλά και εκπαιδευτική καταξίωση. Από τη διδασκαλία ετών σε νεότερους, ου μην αλλά και παλαιότερους συναδέλφους, ως εκπαιδευτής – καθηγητής σε ειδικές σχολές δημοσιογραφίας όπου υπήρξε αφενός, αλλά και αφετέρου ως συνδικαλιστής. Μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ.
Εγώ, ως συλλειτουργός της «Ελευθερίας» στην οποία παλαιά συνεργασθήκαμε, αλλά και ως φιλόλογος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εύχομαι το σπουδαίο αυτό έργο με το οποίο ο Δ.Κ. εμπλούτισε δυναμικά τη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, να εκτιμηθεί τόσο από τους νέους, όσο και από τους παλαιούς συναδέλφους, καθώς και από τους υποψηφίους συναδέλφους.

 olsonΤο βιβλίο του  kenneth E. Olson.

Σημείωση syntaktisylis: Ο Κώστας, 10 χρόνια μεγαλύτερός μου , ήταν  από τους πρώτους που με  καλοδέχτηκαν όταν νεοσσός  στη δημοσιογραφία,  εμφανίστηκα το 1962 στην Πανεπιστημίου 20, όπου βρίσκονταν  τα γραφεία της «Ελευθερίας». Και έχοντας  ο ίδιος παρακολουθήσει τα «Μαθήματα Δημοσιογραφίας»  του Αμερικανού καθηγητή kenneth E. Olson, δυο χρόνια πριν, μου δώρισε το εικονιζόμενο βιβλίο, με το περιερχόμενο  των μαθημάτων.
Επρόκειτο για σειρά διαλέξεων του καθηγητή, κοσμήτορα της Δημοσιογραφικής Σχολής Medill, Northwestern University του Σικάγου, που είχαν γίνει στην αίθουσα του Παρνασσού. Τότε πολλοί συνάδελφοι – μη υπαρχούσης σχολής δημοσιογραφίας, ούτε καν ιδιωτικής – εμπλούτιζαν το βιογραφικό τους αυτοαποκαλούμενοι «Απόφοιτοι της Σχολής Όλσεν», επειδή είχαν πάρει πιστοποιητικό παρακολούθησης των διαλέξεων.
Με τη «Σημείωση», ίσως εξηγούνται  και τα …  υπερβολικά καλά λόγια  του Κώστα για το βιβλίο και όχι μόνο…

  • Δημοσιεύθηκε