Skip to main content

Η Κυρία με το κόκκινο μαγιώ... Και κάποιες πικρές αλήθειες

nikolopoulos
Του Γιώργου Λ. Νικολόπουλου*

Çırağan Palace Palace Kempinski, 5-8/10/2006 4ος όροφος
Δωμάτιο με θέα: στην τεραστίων διαστάσεων πισίνα και στο Βόσπορο.
Σχεδόν 20 χρόνια πριν. Ήταν η 4η ή 5η φορά που επισκεπτόμουν την Κωνσταντινούπολη.
Μετά από μια εξαιρετική βραδιά, που τα είχε όλα, μέ άλλους συναδέλφους (οικονομικούς συντάκτες), επιστρέφουμε στα δωμάτιά μας, λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος.

Το ξημέρωμα ειδυλλιακό.
Η συνήθεια τότε στην Αθήνα, με το ξύπνημα ήταν μία ώρα διάδρομο, ντους, πρωϊνό και πάμε για χαρά και εργασία...έως αργά το βράδυ.

kempinski 1
photo 1
kempinski 2
photo 2

 

Στην Κωνσταντινούπολη, σε αποστολή, το πολύ πρωϊνό της ώρας, επιτρέπει μετά το διάδρομο, μια βουτιά στη πισίνα.
Από το μπαλκόνι φαίνεται πως θα κολυμπήσω ολομόναχος.(photo 1)
Αφήνοντας το μπουρνούζι και το κλειδί του δωματίου σε μια ξαπλώστρα, διαπιστώνω πως στην απέναντι -μεγάλη πλευρά της πισίνας προς το Βόσπορο- ξεκινά να κολυμπά μία ευτραφής κυρία με κόκκινο μαγιώ.
Δύο ντουλαπέ σωματοφύλακες πλησιάζουν, βλέπουν το κλειδί στο μπουρνούζι και απλά με έχουν αδιάλειπτα στο οπτικό τους πεδίο.
Βουτάω -στην άλλη μεγάλη πλευρά προς το ξενοδοχείο-και αρχίζω τις διαδρομές (72 κιλα τότε, τα λιγότερα της ενήλικης ζωής μου), σε ελεύθερο, με αλλαγή σε προσθιο και τρίτη αλλαγή σε ύπτιο.
Η Κυρία έχει ξεκινήσει νωρίτερα και ολοκληρώνει τις 12 διαδρομές της -αλέ ρετούρ δηλ. 24 φορές το μήκος της πισίνας- όταν στις 10 διαδρομές που κολυμπώ μόνον με χεριές, σταματώ. Κοινώς μου ρίχνει... 2 διαδρομές. (photo 2)
Βγαίνοντας να πάρω ανάσες η Κυρία βγαίνει, φορά το μπουρνούζι της, κι όταν περνά από κοντά μου καταλαβαίνω πως είναι η Άνγκελα (Αγγέλα- Δωροθέα) Μέρκελ, που βρισκόταν για πρώτη συνάντηση-ως Καγκελάριος- με τον Ταγίπ Ερντογάν .

Γιατί όλος αυτός ο μακρύς πρόλογος;
Αφ' ενός γιατί υπέστην μία "ήττα" ως προς το κολύμπι και αφ' ετέρου από μία Κυρία κατά 2 χρόνια μεγαλύτερη μου.
Αφορμή;
Η επίσκεψή της στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, η παρουσίαση του βιβλίου της στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος κι κυρίως η εξαιρετική συνέντευξή της στον διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Αλέξη Παπαχελά.
Εκεί όπου είπε αλήθειες εκ βαθέων -θέλω να πιστεύω χωρίς δεύτερη σκέψη- για τον Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικά "ομόσταυλό της" Αντώνη Σαμαρά και όχι μόνον. Αλήθειες τις οποίες οι οικονομικοί -εν ενεργεία- συντάκτες έζησαν εκ του σύνεγγυς για 10 και πλέον χρόνια με την οικονομική κρίση.
-Υπέρ του Grexit ηταν αναφανδόν ο Σόϊμπλε
-Η ίδια "εξομολογήθηκε" : με τη «ρήτρα μη διάσωσης» που υπήρχε στο ευρώ, «δεν μπορούσα να δώσω χρήματα».
-Για το τον Γ.Α. Παπανδρέου: Ρώτησα τον Γιώργο Παπανδρέου, «εσύ τι θες;» και μου απάντησε: «Τίποτα». «Αποφάσισα το 2011 ότι έπρεπε να γίνει ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ»
-Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Νομίζω ότι δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή πρώτη φορά γιατί ήταν στις Βρυξέλλες. Μετά τον κάλεσα στο Βερολίνο και ήταν τεταμένη η ατμόσφαιρα. Πήγε και είδε διαδηλωτές σε μια διαδήλωση μπροστά από την Καγκελαρία και χαιρέτισε τους συντρόφους του από το κόμμα...
Έλεγα ο θεός να φυλάει! Ελπίζουμε να έρθει κάποια στιγμή. Ήρθε κάποια στιγμή και πηγαίνοντας προς το άγημα του λέω «τολμηρό αυτό» και μου λέει ότι πρέπει κανείς να ασχολείται με τους οπαδούς του.
-Για τον Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ ήμουν ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο. Δεν έκανα κάτι για να ενοχλήσω αλλά γιατί ήμουν της άποψης ότι έπρεπε να μπει η χώρα σε σωστή τροχιά. Ήμασταν φίλοι σε πολιτικό επίπεδο, σε κομματικό επίπεδο, αλλά είχαμε αντικρουόμενες απόψεις πολλές φορές.
-Για το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ: Η Μέρκελ τον ρώτησε τι θα κάνει και ο Τσίπρας απάντησε: «Θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα μιλήσω με την κυβέρνηση μου και το κόμμα»
«Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;» ρώτησε η Μέρκελ
«Δεν το γνωρίζω», απάντησε ο Τσίπρας.
Το αποτέλεσμα εκείνης της συζήτησης στην Αθήνα ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος. Και ποια είναι η σύσταση σας; ρώτησε η Μέρκελ τον Τσίπρα. Μα φυσικά όχι, απάντησε ο Τσίπρας. «Εκεί έχασα τη φωνή μου» είπε η Μέρκελ.
Παρά πολύ γρήγορα μετά τελειώσαμε το τηλεφώνημα. Μου λέει ο Ολάντ: και τώρα;
Αν ήταν «όχι», είπαμε ότι αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ, η Ελλάδα δεν συμφώνησε και εμείς είπαμε ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους.
Στη συνέχεια, η πρώην καγκελάριος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν μετά το δημοψήφισμα - επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ευαρέσκειά της για το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ομάδας που συμφώνησε το 3ο μνημόνιο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ :Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, που λέει ο πάνσοφος αλλά παρασυρόμενος Λαός.

* George L. Nikolopoulos, Journalist,email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  mobile:6946908062