Skip to main content

Εμείς πότε θα δουλεύουμε 4 μέρες την εβδομάδα;

nikolopoulos

Του Γιώργου Λ. Νικολόπουλου*

Οι παλαιότεροι θυμούνται την εργασία των 6 ημερών την εβδομάδα και την ανάπαυση της Κυριακής. Το έλεγαν και στα Θρησκευτικά στο σχολείο. Όταν η δική μας γενιά μπήκε στον εργασιακό χώρο, ήδη είχε δοκιμασθεί και «καθιερωθεί» το πενθήμερο της εργασίας. Και η αμοιβή μάλιστα της απασχόλησης του Σαββάτου είχε αρχικά προσαύξηση όπως και της Κυριακής.
Ένας εύκολος υπολογισμός για τα Σαββατοκύριακα, ήταν πως με δύο Σ/Κ το μήνα, ο εργαζόμενος έπαιρνε καθαρά τις μεικτές του αποδοχές. Μετά έγινε το πενθήμερο με ρεπό για την απασχόληση του Σαββάτου και πληρωμή του Κυριακάτικου.

Η εξάπλωση του INTERNET, των κινητών, των υπολογιστών και των γρήγορων διαδικτυακών ταχυτήτων, έφερε και το work from home (την εργασία από το σπίτι) σε πολλές επιχειρήσεις -μία τουλάχιστον- ημέρα την εβδομάδα και σε λιγότερες επιχειρήσεις και δύο φορές την εβδομάδα.
Έχουμε φθάσει να εργάζονται άνθρωποι αυτοαπασχολούμενοι όλες τις ημέρες της εβδομάδος από το σπίτι τους. Ενώ δεν είναι πλέον λίγες οι περιπτώσεις- τουλάχιστον- στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, με νέους και νέες, που άφησαν τη πατρίδα τους με τη κρίση, να επιστρέφουν εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, με μια φορά το μήνα- και αν- να επισκέπτονται την έδρα της εταιρίας στη χώρα απ' όπου επέστρεψαν. Και με αποδοχές, όπως ακριβώς ήταν στην αλλοδαπή. Μέχρι και Ηπείρους αλλάζουν στο εξωτερικό.
Τώρα βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε επιχειρήσεις που δοκιμάζουν -και μάλιστα με επιτυχία- την τετραήμερη εργασία,
γεγονός που σημαίνει ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφήνει τρείς ημέρες της εβδομάδος ελεύθερους, άνευ συμβατικής υποχρέωσης εργασίας όσους το υιοθετούν.
«Οι επιχειρήσεις ευημερούν -διαβάζουμε στον Independent- με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης ενός πιλοτικού προγράμματος στη Μ. Βρετανία».
Το πρόγραμμα, οργανώθηκε από το Ίδρυμα «4 Day Week», για πάνω από 15 εταιρίες με σχεδόν 1.000 εργαζόμενους. Εξετάστηκε αν η μείωση των εργάσιμων ημερών μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.
Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό: Όλες αποφάσισαν να διατηρήσουν μόνιμα την τετραήμερη εργασία στην εβδομάδα. Διαπιστώθηκε πως η παραγωγικότητα παρέμεινε σταθερή.
Δυό στους τρεις εργαζόμενους (2/3) ανέφεραν σημαντική μείωση στα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ (2/5) σημείωσαν βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.
Η τετραήμερη εβδομάδα λειτουργεί λένε στην Αγγλία. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για υιοθέτηση από τη πλειονότητα των οργανισμών της τετραήμερης εβδομάδα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Εμείς πότε θα το δοκιμάσουμε; Τώρα μάλιστα που πέφτει ραγδαία ο δείκτης ανεργίας;

* George L. Nikolopoulos, Journalist,email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  mobile:6946908062