Skip to main content

Πρόβλημα με την αντεπίθεση

pantzios
Του Κώστα Πάντζιου

Σε πλήρη ανατροπή οδηγούνται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, να κάνει την αντεπίθεσή του απέναντι στην αντιπολίτευση. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονταν και η προσδοκία ότι η τραγική υπόθεση των Τεμπών θα έχει εκτονωθεί το καλοκαίρι, αλλά όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου λογάριαζαν χωρίς το σούπερ σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που τίναξε όλους τους σχεδιασμούς στον αέρα. Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου επέλεξαν άλλη συνταγή για τον χειρισμό του νέου σκανδάλου, δηλαδή επέλεξαν την παραδοχή ότι υπάρχει σκάνδαλο και σύμφωνα με την «αυτοκριτική» του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, απαιτείται θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος για την Ελλάδα.

Βέβαια, αυτό θα ήταν θετικό, αν δεν μεθοδευόταν διάχυση των ευθυνών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μπερδευτούν τα πράγματα, και με την επιβολή με την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος, να πάει το θέμα σε Εξεταστική Επιτροπή και να ξεχαστεί.

Τίποτε, όμως, δεν φαίνεται να πηγαίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, καθώς, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, η επιχειρούμενη διάχυση ευθυνών, από το 1998, δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις της Ν.Δ. με την ομάδα στελεχών του πάλαι  ποτέ «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», η οποία είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς, σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της φθοράς της κυβέρνησης από τα σκάνδαλα. Είναι παγκοίνως γνωστό άλλωστε, ότι στον χειρισμό των επιπτώσεων της τραγωδίας των Τεμπών, το προαναφερθέν «λόμπι», μαζί με το άλλο «λόμπι» των ακροδεξιών στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, πρωταγωνίστησαν και, όπως επίσης γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ο χειρισμός πολιτικά, κομματικά, ποινικά και ανθρώπινα, υπήρξε άθλιος ως εγκληματικός.

Επομένως, η φθινοπωρινή αντεπίθεση του πρωθυπουργού δεν βγαίνει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προέκυψε και η σταθερή πλέον πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για την δημιουργία κόμματος, στα δεξιά της Ν.Δ. Οι υπολογισμοί των πολιτικών παρατηρητών, είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό που θα πάρει το νέο κόμμα στις εκλογές (οι ίδιοι προβλέπουν να είναι γύρω στο 7%) είναι βέβαιον πως το μεγαλύτερο μέρος θα είναι από τη Ν.Δ., οπότε το 25,5% της πρόθεσης ψήφου, μπορεί να καταγραφεί από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων γύρω στο 20%!!!

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από την πληροφόρηση πως ο έτερος πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, με βασικό στόχο την ενοποίηση των κατακερματισμένων κομματικά ψηφοφόρων του Κεντροαριστερού χώρου, καθώς και τη μάχη για δημιουργία εναλλακτικής πρότασης κυβερνητικό, από τον νέο κομματικό φορέα.
Το πόσο επίφοβο είναι αυτό για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. αποδεικνύεται από τις σφοδρές επιθέσεις του ίδιου του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στον κ. Αλ. Τσίπρα, όταν κάνει δηλώσεις πολιτικής παρέμβασης για τα προ-βλήματα του τόπου. Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση, ώστε έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να μην γίνει η ΔΕΘ, η αφετηρία της αντεπίθεσης που προαναφέραμε, και να αναβληθεί για αργότερα, καθώς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος είναι δυσαρεστημένη, λόγω της υπόθεσης Μάκη Βορίδη.
Σε τελευταία ανάλυση, γεννάται, όπως τονίζουν πολιτικοί κύκλοι, θέμα συνοχής της Ν.Δ. Κάτι που πριν λίγους μήνες δεν υφίστατο, ή έστω δεν είχε λάβει διαστάσεις πολιτικού προβλήματος.