Skip to main content

Μια ΣΣΕ που εκκρεμεί 15 χρόνια

Την Τετάρτη 18/2 έγινε μια ακόμη απεργία των δημοσιογράφων της χώρας, με βασικό στόχο την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Μια απεργία που είχε απόλυτη επιτυχία ως προς τη συμμετοχή. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων.
Η τελευταία, υπογραφείσα στις 15 Ιουλίου 2008, ΣΣΕ κατέληγε: «Η παρούσα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2008 μέχρι 31 6εκεμβρίου 2009. Αθήνα, 15 Ιουλίου 2008». Έκτοτε, εδώ και 15 χρόνια, παίζεται το ίδιο έργο. Μετά τη λήξη της Σύμβασης, άρχισαν ατέρμονες διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ με την Ένωση των ιδιοκτητών εφημερίδων, την ΕΙΗΕΑ, που τότε κινούσε τα νήματα. Στις αρχές του επόμενου χρόνου, του 2011, έγινε η συνάντηση των δυο πλευρών που επισφράγισε το χάσμα.

SSE 01

Για του λόγου το αληθές, ρεπορτάζ της “Αυγής” στις 12/1/20211 για τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες –  όπως επισημαίνεται στον τίτλο –  η εργοδοτική πλευρά είχε «προτείνει μείωση αποδοχών με κάθε τρόπο». Το ρεπορτάζ:
«Χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με συμφωνία για εκ νέου συ­νάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, ήταν η διαπραγμάτευση δημοσιογράφων - εκδοτών για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χθες, στα γραφεία της ΕΙΗΕΑ. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά των εκδοτών, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Στ. Ψυχάρης,  ο Φ. Μπόμπολας και ο νομικός σύμβουλος Γ. Αϊδίνης και από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ τα μέλη του Δ.Σ. Π. Σόμπολος, Α. Νταβανέλος, Δ. Κουμπιάς, Ν. Νταουντάκη και Π. Ράμος, οι δύο πλευρές διατύπωσαν τις θέσεις τους:
Από την πλευρά των δημοσιογράφων, η πρόταση περιλαμβάνει τρία στοιχεία.

  • Αύξηση απολαβών στα όρια του πληθωρισμού (5,5%).
  • Όχι μαζικές απολύσεις.
  • Κοινή δράση ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ για την προάσπιση των ασφαλιστικών Ταμείων και του αγγελιοσήμου.

Η πλευρά των εκδοτών διατύπωσε δύο προτάσεις, όχι κατ’ ανάγκην αντιθετικές η μία στην άλλη:
Η πρώτη δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση εξόδων με απευθείας μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο -15% και της επιπλέον αμοιβής για κυριακάτικη εργασία στο +75% από +100% σήμερα.
Η δεύτερη εμφανίζεται να αποδέχεται το σενάριο 0% αυξήσεις και 0% (μαζικές) απολύσεις, όμως θέτει σειρά θεσμικών αλλαγών επί τα χείρω για τους δημοσιογράφους.

  • Περιορισμό της πολυθεσίας, στην κατεύθυνση μίας κύριας εργασίας και μίας ακόμη με επιμίσθιο.
  • Κυλιόμενη πενθήμερη εργασία, που μπορεί να περιλαμβάνει και Σαββατοκύριακα.
  • Μείωση της αποζημίωσης συνταξιοδότησης από 70% σήμερα σε 40%.
  • Όχι μεταφορά των αργιών.
  • Η εργασία να υπολογίζεται ως 8ωρη».

Για την Ιστορία, τα αιτήματα των τωρινών κινητοποιήσεων είναι:

Όλες και όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε δυναμικά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους των ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, ραδιόφωνα) και απαιτούμε:

1. Να προσέλθουν οι εργοδότες σε διαπραγμάτευση με στόχο να μπει τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων.

2. Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ.

3. Αυξήσεις 10%  με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

4. Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% συν ρεπό για το Σάββατο και +100% την Κυριακή). Αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας.

5. Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ σε περιοχές, πληγείσες από φυσικές καταστροφές.

6. Ενσωμάτωση των Αρχών Δεοντολογίας στις Συμβάσεις – Συμφωνία για anti- slapps ρυθμίσεις – Δεσμευτικοί κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ενημέρωση.

7. Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων σε έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

8. Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ´ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ.

9. Ειδικά για τα δημόσια ΜΜΕ διεκδικούμε την άρση των μνημονιακών περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους.

10. Μέτρα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, ενέργεια, ενοίκια – Μέτρα στήριξης του Εντύπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

11. Άρση των περιορισμών στην μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Η ΣΣΕ των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές τους, ως ένα βαθμό στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Επιβάλλεται τώρα να αυξηθούν με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας στα 1.250 ευρώ, που να συμπαρασύρει τα υπάρχοντα κλιμάκια.

 

Του Δημήτρη Κουμπιά

  • Δημοσιεύθηκε