Τα πρώτα δημοσιογραφικά βραβεία πριν από 62 χρόνια
Με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης των Δημοσιογραφικών Βραβείων & Τιμητικών διακρίσεων έτους 2024 - για 39η χρονιά –, από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, άρχισε η διαδικασία για την απονομή τους, τον Μάϊο του 2025. Θα βραβευθούν δημοσιογράφοι «με σημαντικές επιτυχίες, σε εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, φωτορεπορτάζ και οι οποίοι διακρίθηκαν για το σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Πόσοι όμως γνωρίζουν ή θυμούνται ότι τα πρώτα δημοσιογραφικά βραβεία στην Ελλάδα θεσπίστηκαν πριν από 62 χρόνια, από το μηνιαίο περιοδικό “Ελευθεροτυπία” που εξέδιδε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος;
Το προανήγγειλε το περιοδικό, στο έκτο τεύχος του, τον Μάρτιο του 1964, ως εξής: «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα καταβάλλεται προσπάθεια να λάβει δημοσία αναγνώριση ο μόχθος των δημοσιογράφων.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οργανώνεται δημοσιογραφικός διαγωνισμός με μεγάλα χρηματικά βραβεία.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ επιδιώκεται αποφασιστικά η βελτίωση της ποιότητος του Τύπου στην Ελλάδα με τη συνεχή άμιλλα των δημοσιογράφων και την προβολή των υψηλών αρχών, πού πρέπει να διέπουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Λεπτομέρειες στο επόμενο τεύχος».
Και στο 7ο τεύχος, τον Απρίλιο του 1964, οι λεπτομέρειες:
Η “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” αναγγέλλει δημοσίως σήμερα τον ετήσιο δημοσιογραφικό διαγωνισμό πού οργανώνει και για τον οποίο έχει ήδη ενημερώσει τους αρμοδίους παράγοντες της δημοσιογραφικής μας ζωής, καθώς και τις κρατικές αρχές και τους μεγάλους οργανισμούς για την γενικότερη σημασία που παρουσιάζει στον τόπο.
Με βασική επιδίωξη την προαγωγή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των συντακτών των εφημερίδων και την εφαρμογή στην πράξη των υψηλών δημοσιογραφικών αρχών, πού πρέπει να διέπουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, προσκαλούνται οι Έλληνες δημοσιογράφοι να πάρουν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό πού οργανώνεται στην Ελλάδα στα πλαίσια του Τύπου και για τον οποίο θα εξασφαλισθεί:
1. Η αμερόληπτος κρίσις και επιλογή.
2. Η αξιόλογος χρηματική βράβευσις.
3. Η ηθική και επαγγελματική άνοδος.
4. Η ευρεία πανελλήνιος δημοσιότης.
Όσοι λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα διακριθούν σε 10 ειδικότητες, για τις οποίες προβλέπονται αντιστοίχως 10 βραβεία.
Ειδικότερα θα επιλεγούν τα καλύτερα δημοσιεύματα, από της 1ης Μαρτίου – 30ής Νοεμβρίου 1964, επί των κατωτέρω δημοσιογραφικών τομέων: Πολιτικού, Αστυνομικού, Οικονομικού, Ελευθέρου, Καλλιτεχνικού ή Αθλητικού ή Τουριστικού, Άρθρου, Σελιδοποιήσεως ή Τιτλοφορήσεως, Αποκλειστικής ειδήσεως της χρονιάς, Σκίτσου.
Προϋπόθεσις για την κρίση οιουδήποτε κειμένου είναι η προηγουμένη δημοσίευσίς του στις εφημερίδες και η υποβολή του υπό του ενδιαφερομένου συντάκτου ή οιουδήποτε τρίτου (π.χ. του αρχισυντάκτου ή του διευθυντού του) στην «Ελευθεροτυπία», η οποία θα δημοσιεύει κάθε μήνα και μέχρι του Νοεμβρίου τα λαμβανόμενα κείμενα. Τα κείμενα θα τίθενται υπό την κρίση της επιτροπής, η οποία θα αναγγείλει τα αποτελέσματα, κατόπιν ειδικών συσκέψεων, στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου.
Τεχνικώς: Θα προκριθεί από την επιτροπή το καλύτερο κείμενο από την κάθε προαναφερόμενη δημοσιογραφική «ειδικότητα». Και αφού επιλεγούν τα δέκα καλύτερα κείμενα, θα επακολουθήσει η αξιολόγηση για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. βραβείο. Βασικές αρχές πού θα κυριαρχήσουν στην επιλογή του καλυτέρου κειμένου:
1. Η αλήθεια.
2. Η αντικειμενικότης.
3. Η απόλυτος σαφήνεια.
4. Η εξυπηρέτησις του λαϊκού συμφέροντος.
5. Η εξυπηρέτησις του εθνικού συμφέροντος.
Η ΒΡΑΒΕΥΣΙΣ των 10 καλυτέρων δημοσιευμάτων προβλέπεται να γίνει δια συνολικού ποσού τουλάχιστον 200.000 δραχμών. Ειδικότερα προβλέπεται:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 70.000 Δρχ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 40.000 Δρχ.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 20.000 Δρχ.
ΓΙΑ τα υπόλοιπα βραβεία ανά 10.000 Δρχ.
Ήδη οι τρεις πρώτες συμμετοχές αθλοθετών δημιουργούν την ελπίδα ότι το συνολικό ποσό πού θα διατεθεί για την βράβευση θα υπερβεί τις 200.000 δραχμές.
Στο επόμενο φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» θα δοθούν και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με την οργάνωση του διαγωνισμού και ειδικότερα:
- Για τα ονόματα πού θα συγκροτήσουν τη μεγάλη επιτροπή κρίσεως και τα οποία θα είναι αναμφισβητήτου κύρους και αμεροληψίας.
- Για τις ειδικές εκδηλώσεις πού προβλέπονται κατά την βράβευση.
- Για την συμμετοχή των πρώτων αθλοθετών.
Και στο τεύχος του Ιουλίου του 1964 στο κεντρικό «σαλόνι» έγραφε:
Ήταν πολύ φυσικό να προκαλέσει το γενικό, αμέριστο ενδιαφέρον η προκήρυξις του πρώτου δημοσιογραφικού διαγωνισμού της «Ελευθεροτυπίας». Ήδη, όχι μόνο εξησφαλίσθη η υποστήριξη και συμπαράσταση των αρμοδιοτέρων παραγόντων της πνευματικής μας ζωής, για την επιτυχία του, αλλά συγκεντρώθησαν και τα χρήματα των βραβείων, ενώ η απήχηση της πρωτοβουλίας του περιοδικού μας ήταν ευρυτάτη μεταξύ των συναδέλφων.
Τη στιγμή αυτή, η «Ελευθεροτυπία» είναι σε θέση να αναγγείλει με υπερηφάνεια ότι η Επιτροπή κρίσεως του διαγωνισμού έχει ουσιαστικά καταρτισθεί. Και καταρτισθεί από προσωπικότητες, οι οποίες κατ’ εξοχήν εγγυώνται την τήρηση του διαγωνισμού σε υψηλή στάθμη, την αμεροληψία και το έγκυρο της κρίσεως.
Είχε αποφασισθεί να αποτελέσουν την Επιτροπή ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρυτάνεις των Ανωτάτων Σχολών, ένας εκπρόσωπος της Ενώσεως Συντακτών και ένας εκπρόσωπος της Ενώσεως Ιδιοκτητών. Επίσης εθεωρήθη απαραίτητο να συμμετάσχει ο Ακαδημαϊκός κ. Στρατής Μυριβήλης, ο οποίος είναι πρόεδρος μιας από τις Εταιρείες Λογοτεχνών μας.
Εις την σχετική παράκληση της «Ελευθεροτυπίας» είχαν την καλοσύνη να απαντήσουν όλοι οι ανωτέρω καταφατικά. Έτσι η σύνθεση της Επιτροπής είναι αυτή:
Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ι. Ξανθάκης.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κουρμούλης.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Καβαζαράκης.
Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Δ. Πίππας.
Ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών κ. Σπ. Καλογερόπουλος – Στρατής.
Ο Πρύτανης της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών κ. Ι. Γεωργάκης.
Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Στρ. Μυριβήλης.
Εκ της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κατά πάσαν πιθανότητα ο Πρόεδρος κ. Αλ. Θεοδοσόπουλος.
Είς εκπρόσωπος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, πιθανώς ο Πρόεδρος της κ. Π. Κόκκας.
Και εκ μέρους της «Ελευθεροτυπίας» ο αρθρογράφος της κ. Γ. Ανδρουλιδάκης.
Εν τω μεταξύ εξησφαλίσθη και το απαιτούμενο ποσόν για την βράβευση των καλυτέρων δημοσιευμάτων. Οι 200.000 δραχμές πού απαιτούνται εξησφαλίσθησαν χάριν στο ενδιαφέρον της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, τεσσάρων ή πέντε μεγάλων Οργανισμών ή Επιχειρήσεων κύρους και πανελληνίου προβολής και της Κυβερνήσεως, η οποία κατενόησε τη σημασία του διαγωνισμού.
Φυσικά θα μπορούσε να συγκεντρωθούν περισσότερα ακόμη χρήματα και να αυξηθεί ο αριθμός ή να μεγαλώσουν τα ποσά των βραβείων, αλλά εκρίθη ότι για την πρώτη αυτή φορά δεν έπρεπε να υπερακοντισθούν ορισμένα όρια. Εννοείται άλλωστε ότι, εφ’ όσον η επιτυχία του διαγωνισμού είναι βεβαία, τον ερχόμενο χρόνο θα είναι ακόμη ευρύτερος και θα ικανοποιεί σοβαρότερα τους συντάκτες πού θα συμμετάσχουν σ’ αυτόν.
Δεν θα ήταν όμως άσκοπο να επαναληφθούν εδώ οι βασικοί σκοποί του διαγωνισμού αυτού, πού θα αποτελέσει ασφαλώς το γεγονός του έτους για τον δημοσιογραφικό κόσμο και σημαντική εκδήλωση της δημοσίας ζωής.
Οι βασικοί σκοποί του διαγωνισμού είναι οι εξής:
Η προαγωγή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, η ευγενής άμιλλα μεταξύ των συντακτών των εφημερίδων και η εφαρμογή στην πράξη των υψηλών δημοσιογραφικών αρχών, πού πρέπει να διέπουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Προσκαλούνται οι Έλληνες δημοσιογράφοι να πάρουν μέρος εις αυτόν, έχοντες υπ’ όψη ότι έχουν εξασφαλισθεί:
1. Η αμερόληπτος κρίση και επιλογή.
2. Η αξιόλογος χρηματική βράβευση.
3. Η ηθική και επαγγελματική άνοδος.
4. Η ευρεία πανελλήνιος δημοσιότης.
Όσοι λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα διακριθούν σε 10 ειδικότητες, για τις οποίες προβλέπονται αντιστοίχως 10 βραβεία.
Ειδικότερα θα επιλεγούν τα καλύτερα δημοσιεύματα, από 1ης Μαρτίου – 30ης Νοεμβρίου 1964, επί των κατωτέρω δημοσιογραφικών τομέων:
Πολιτικού
Αστυνομικού
Οικονομικού
Ελευθέρου
Καλλιτεχνικού ή Αθλητικού ή Τουριστικού Άρθρου
Σελιδοποιήσεως ή Τιτλοφορήσεως
Αποκλειστικής ειδήσεως της χρονιάς
Σκίτσου
Χρονογραφήματος.
Προϋπόθεση για την κρίση οιουδήποτε κειμένου είναι η προηγουμένη δημοσίευσή του στις εφημερίδες και η υποβολή του υπό του ενδιαφερομένου συντάκτη ή οιουδήποτε τρίτου (π.χ. του αρχσυντάκτου ή του διευθυντού του) στην «Ελευθεροτυπία».
Τα κείμενα θα τίθενται υπό την κρίση της Επιτροπής, η οποία θα αναγγείλει τα αποτελέσματα, κατόπιν ειδικών συσκέψεων, στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου.
Τεχνικώς: Θα προκριθεί από την Επιτροπή το καλύτερο κείμενο από την κάθε προαναφερόμενη δημοσιογραφική «ειδικότητα». Και αφού επιλεγούν τα δέκα καλύτερα κείμενα, θα επακολουθήσει η αξιολόγηση για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. βραβείο.
Βασικές αρχές πού θα κυριαρχήσουν στην επιλογή του καλύτερου κειμένου:
1. Η αλήθεια.
2. Η αντικειμενικότης.
3. Η απόλυτος σαφήνεια.
4. Η εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος.
5. Η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Υπό τις συνθήκες αυτές η «Ελευθεροτυπία» θεωρεί βέβαιον ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος θα σπεύσει στο σάλπισμα της ευγενούς άμιλλας και ότι δέκα συνάδελφοι, στο τέλος του έτους, θα επιδεικνύουν με υπερηφάνεια τα βραβεία, πού θα έχουν πάρει, με όπλο την τίμια πέννα τους – ελάχιστη αναγνώριση του δημοσιογραφικού τους μόχθου.
Και οι Αθλοθέτες
Στο τεύχος του Αυγούστου 1964 προστέθηκαν και οι Αθλοθέτες:
30.000 δρχ. διέθεσε το Υφυπουργείο Τύπου.
30.000 δρχ. ο Ε.Ο.Τ.
30.000 δρχ. η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
20.000 δρχ. η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
20.000 δρχ. το Υπουργείο Παιδείας.
15.000 δρχ. το Πρακτορείο Αθηναϊκού Τύπου.
Εξ άλλου διέθεσαν διάφοροι επιχειρήσεις τα κατωτέρω ποσά:
30.000 δρχ. η Έσσο – Πάπας.
10.000 δρχ. η Πειραϊκή – Πατραϊκή.
10.000 δρχ. η «Ιζόλα».
10.000 δρχ. η Ατμοπλοϊα «Φρειδερίκη»
100 χάρτινας λίρας (ήτοι 8.400 δρχ.) ο κ. Σταύρος Νιάρχος.
Το ποσόν αυτό είναι ήδη ανώτερο από το αναγγελθέν (200.000 δρχ.). Δι’ αυτό τα επί πλέον συγκεντρούμενα ποσά θα κατανεμηθούν κατ’ ισομοιρίαν μεταξύ των διαφόρων βραβείων.
Εκτός όμως των βραβείων θα απονεμηθούν και κατάλληλα αναμνηστικά μετάλλια σε όσους θα βραβευθούν υπό της Επιτροπής κρίσεως.
Στο τεύχος 13, το περιοδικό αφού σημείωνε ότι «επιτροπή από διευθυντάς συντάξεως και αρχισυντάκτας» θα γίνει η επιλογή των δημοσιευμάτων, υπενθύμιζε:
Την 30η Νοεμβρίου λήγει ο δημοσιογραφικός διαγωνισμός πού προκήρυξη η «Ελευθεροτυπία» για τη βράβευση των 10 καλυτέρων δημοσιευμάτων της χρονιάς.
Η υποβολή τους πρέπει να γίνει στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» (Καρύτση 3, τηλέφωνο 650.432) το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά θ’ αρχίσει η μελέτη των υποψηφίων για την βράβευση κειμένων από τις αρμόδιες επιτροπές, για να προκριθούν τα καλύτερα.
Για την εξασφάλιση εγκυροτέρας και ειδικοτέρας κρίσεως στην επιλογή των δημοσιευμάτων και μετά σχετικές συσκέψεις, πού έγιναν με δημοσιογραφικούς παράγοντες και μέλη της επιτροπής των καθηγητών, απεφασίσθησαν τα εξής:
Κατηρτίσθη επιτροπή από τους διευθυντάς συντάξεως και αρχισυντάκτας των 15 αθηναϊκών εφημερίδων, η οποία θα εξετάσει όλα τα κείμενα πού θα έχουν υποβληθεί στην «Ελευθεροτυπία». Θα προκρίνει από αυτά όσα, κατά την κρίση της, συγκεντρώνουν βασικώς τους όρους της βραβεύσεως και θα τα παραπέμψει στην επιτροπή των καθηγητών, της οποίας το έργο καθίσταται ήδη ευχερέστερο. Δηλαδή η επιτροπή των αρχισυντακτών θα παίξει ρόλο γνωμοδοτικό και θα απορρίψει όσα δημοσιεύματα εμφανώς δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις της προκρίσεως, η δε επιτροπή των καθηγητών θα λάβει την τελειωτική απόφαση για τα 10 καλύτερα δημοσιεύματα ανάμεσα από ένα μέρος (πιθανόν να είναι το 1/3 ή το 1/4 του συνόλου) των δημοσιευμάτων πού θα της έχει υποβληθεί από τους ειδικούς δημοσιογράφους.
Με αντικείμενο την καλυτέρα οργάνωση του διαγωνισμού έγιναν στον μήνα πού πέρασε δύο συσκέψεις στα γραφεία της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στην πρώτη συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ι. Ξανθάκης και οι καθηγητές κ.κ. Καβαζαράκης, Πίπας, Γ. Κουρμούλης και αντιπρόσωποι της «Ελευθεροτυπίας».
Στη δεύτερη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Τύπου κ. Γ. Μυλωνάς και διευθυντές συντάξεως και αρχισυντάκτες των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών, καθώς και εκπρόσωποι της «Ελευθεροτυπίας».
Στην επιτροπή των αρχισυντακτών πού θα κάνει την πρώτη επιλογή των δημοσιευμάτων είναι:
ΧΡ. ΑΓΓΕΛΟΜΑΤΗΣ, αρχισυντάκτης «Εστίας».
Γ. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ, αρχισυντάκτης «Ελευθερίας».
Σ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, αρχισυντάκτης «Ακροπόλεως».
Ο. ΚΑΜΠΑΝΗΣ, διευθυντής συντάξεως «Απογευματινής».
Λ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, διευθυντής συντάξεως «Βήματος».
Κ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, αρχισυντάκτης «Καθημερινής».
ΜΠ. ΚΛΑΡΑΣ, αρχισυντάκτης «Βραδυνής».
Θ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, αρχισυντάκτης «Κήρυκος».
Κ. ΚΥΡΚΟΣ, αρχισυντάκτης «Αθηναϊκής».
Π. ΛΑΜΠΡΙΑΣ, διευθυντής συντάξεως «Μεσημβρινής».
Χ. ΜΑΝΟΣ, αρχισυντάκτης «Αλλαγής».
ΧΡ. ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ, αρχισυντάκτης «Νέων».
Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, διευθυντής συντάξεως «Έθνους».
ΗΡ. ΤΖΑΘΑΣ, αρχισυντάκτης «Αυγής».
Ι. ΛΑΜΨΑΣ, αρχισυντάκτης «Ημέρας».
Και υποτροφίες
Στο τεύχος του Νοεμβρίου ωστόσο, δόθηκε παράταση λόγω υποτροφιών. Και η «Ελευθεροτυπία» θριαμβολογούσε: Νέα σημαντικά επιτεύγματα, πού εσημειώθησαν το μήνα πού πέρασε, στην οργάνωση του δημοσιογραφικού διαγωνισμού της «Ελευθεροτυπίας», προεξοφλούν τη λαμπρά επιτυχία του και προοιωνίζουν ότι θα καταστεί σταθμός στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται η καθολική συμμετοχή των δημοσιογράφων όλων των εφημερίδων – τόσο των νέων όσο και των κορυφαίων του επαγγέλματος – γεγονός πού εξασφαλίζει στο διαγωνισμό την ολοκληρωμένη έκφραση της δημοσιογραφικής δραστηριότητος του 1964 και ευρύνει τα πλαίσια για την επιλογή και βράβευση των πραγματικά καλυτέρων δημοσιευμάτων.
Οι προϋποθέσεις αυτές επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι ο διαγωνισμός θα καθιερωθεί από τον επόμενο χρόνο σαν μόνιμος θεσμός στην Ελλάδα (με επέκτασή του σ’ όλη τη χώρα και με απονομή περισσοτέρων και μεγαλυτέρων βραβείων).
Ο Γεώργιος Παπανδρέου
Η σημαντικότερη εξέλιξη στην πορεία του διαγωνισμού κατά το Νοέμβριο ήταν η εξασφάλιση από το Κράτος τριών υποτροφιών για το εξωτερικό.
Η συντακτική επιτροπή της «Ε» επεσκέφθη τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπανδρέου και παρουσία του υπουργού Τύπου κ. Γ. Μυλωνά ανέπτυξε τους σκοπούς του διαγωνισμού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της δημοσιογραφικής παιδείας και στην εξύψωση του Τύπου. Επίσης του διετύπωσε το αίτημα αθλοθετήσεως από το Κράτος μιας υποτροφίας σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Ο κ. Πρωθυπουργός συνεχάρη τους οργανωτάς για την πρωτοβουλία τους και εδήλωσεν ότι προσφέρει όχι μία υποτροφία, πού του εζητήθη, αλλά τρεις και μάλιστα για τριετή φοίτηση. (Ήδη, κατόπιν της πρωθυπουργικής προσφοράς, διεξάγονται συνεννοήσεις μεταξύ του υπουργού κ. Μυλωνά, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και της «Ε» για την επιλογή του καταλληλοτέρου Πανεπιστημίου του εξωτερικού και τη ρύθμιση άλλων λεπτομερειακών θεμάτων).
Η προσθήκη των υποτροφιών κατέστησε αναγκαία την αναβολή του διαγωνισμού για ένα μήνα, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και σε άλλους νέους συναδέλφους (πού ενδιαφέρονται κυρίως για υποτροφία), να μετάσχουν του διαγωνισμού.
Συνεπώς τελευταία προθεσμία υποβολής των προς κρίση δημοσιευμάτων είναι η 31η Δεκεμβρίου (αντί της 30ης Νοεμβρίου). Θα κριθούν δηλαδή τα καλύτερα δημοσιεύματα πού έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες των Αθηνών, από 1η Μαρτίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.
Παράλληλα διευκρινιζόταν ότι «εκτός από τα χρηματικά βραβεία, θα χορηγηθούν σε τρεις (επί πλέον των 11) βραβευθησομένους από μία υποτροφία για τριετή φοίτηση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού (δημοσιογραφική σχολή). Όσοι διεκδικήσουν υποτροφία, έχουν δικαίωμα να διαγωνισθούν σε οποιαδήποτε από τα ένδεκα είδη της δημοσιογραφικής δραστηριότητος. Αυτομάτως προκύπτει ότι σε τρία είδη (άγνωστο ποια θα είναι αυτά), η βράβευση θα είναι διπλή: η μία με χρηματικό βραβείο και η άλλη με υποτροφία. Αποκλείεται όμως διπλή βράβευση του αυτού προσώπου.
Οι επιθυμούντες να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό αποκλειστικά για υποτροφία οφείλουν να το δηλώσουν εκ των προτέρων. Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι: α) ηλικία μέχρι 40 ετών, β) επαρκείς γνώσεις αγγλικής γλώσσης, γ) απολυτήριο γυμνασίου. Εφιστάται από την «Ε» ιδιαίτερα η προσοχή των νεωτέρων συναδέλφων στις υποτροφίες. Οι όροι σπουδής είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί. Σ’ όλο τον κόσμο θεωρείται «επιστήμων δημοσιογράφος» ακόμη και εκείνος πού έχει παρακολουθήσει σε ανώτερη δημοσιογραφική σχολή μαθήματα ενός έτους. Η τριετής φοίτηση πού εξησφαλίσθη θα δημιουργήσει αρίστους – και περιζήτητους – δημοσιογράφους, με πλούσια επιστημονική κατάρτιση και συγχρονισμένη πείρα. Γιατί από το δεύτερο έτος οι σπουδαστές θα εργάζονται ταυτόχρονα σε μεγάλες εφημερίδες του τόπου της σπουδής τους και θα αμείβονται με 50 – 100 δολλάρια την εβδομάδα.
Εκτός από τους 14 βραβευθησομένους (11 με χρηματικά βραβεία και 3 με υποτροφία), θ’ απονεμηθεί «εύφημος μνεία» με μικρό χρηματικό βραβείο σε άλλους 11 εκ των διαγωνιζομένων πού θα κριθούν επίσης άξιοι βραβεύσεως (στα έντεκα πάντοτε είδη του διαγωνισμού). Ο πρώτος εξ αυτών, από πλευράς βαθμολογίας, θα λάβει και την Μεγάλη Παγκόσμιο Εγκυκλοπαιδεία «Πάπυρος – Λαρούς».
Η επιτροπή τελικής κρίσεως συνεπληρώθη με τη συμμετοχή του Πρυτάνεως της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών καθηγητού κ. Στρ. Ανδρεάδη. (Σε άλλη στήλη δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ανδρεάδη προς την «Ε»).
Στην επιτροπή των αρχισυντακτών επήλθε η εξής μεταβολή: αντί του κ. Ι. Λάμψα, πού απεχώρησε από την «Ημέρα», θα μετάσχει ο κ. Β. Βασιλείου πού ανέλαβε καθήκοντα διευθυντού συντάξεως.
Στο πρώτο τεύχος του 1965, (τ. 16/Ιανουάριος), οι συμμετοχές:
Συνολικά 130 δημοσιογράφοι πήραν μέρος στον δημοσιογραφικό διαγωνισμό πού οργάνωσε η «Ελευθεροτυπία» για τα 11 καλύτερα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων μέσα στο 1964.
Ο αριθμός κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός και αποδεικνύει την επιθυμία του δημοσιογραφικού κόσμου να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία και προσπάθεια πού αποβλέπει σαφώς στην εξύψωση ηθικώς και πνευματικώς του επαγγέλματος και στην προβολή του στην κοινή γνώμη και στην δημοσία ζωή. Επί πλέον η ευρεία συμμετοχή φανερώνει την εμπιστοσύνη πού ενέπνευσε η «Ελευθεροτυπία» με την καθαρότητα των σκοπών της και του περιεχομένου της και την ελευθερία των στηλών της στην διατύπωση κάθε υπογραφομένης γνώμης – στο μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων.
Ο διαγωνισμός έληξε την 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι την ημέρα εκείνη είχαν υποβληθεί 255 δημοσιεύματα πού διεκδικούν τα χρηματικά βραβεία και 17 πού διεκδικούν τις κρατικές υποτροφίες, πού παρεχώρησε για τον διαγωνισμό ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Αναλυτικώς τα υποβληθέντα δημοσιεύματα δια τα χρηματικά βραβεία είναι κατά κατηγορία:
Πολιτικό ρεπορτάζ 14
Αστυνομικό ρεπορτάζ 8
Οικονομικό ρεπορτάζ 10
Ελεύθερο ρεπορτάζ 94
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ 31
Αθλητικό ρεπορτάζ 9
Άρθρο 9
Σελιδοποίηση 10
Αποκλειστικότητες 19
Σκίτσο 27
Χρονογράφημα 24
Σύνολο 255
Τα υποβληθέντα δημοσιεύματα πού διεκδικούν ως βράβευση μία από τις τρεις υποτροφίες είναι:
Αστυνομικό ρεπορτάζ 3
Ελεύθερο ρεπορτάζ 10
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ 1
Αποκλειστική είδηση 1
Χρονογράφημα 2
Σύνολο 17
Τον Μάϊο του 1965, στο τεύχος 20, το περιοδικό έγραφε:
Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει σήμερα την οριστική λήξη του πρώτου δημοσιογραφικού διαγωνισμού, πού οργάνωσε και έφερε σε πέρας, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και καχυποψίες που αντιμετώπισε.
Την Δευτέρα 24 Μαΐου συνήλθε στα γραφεία της Ενώσεως Συντακτών η πρωτοβάθμιος επιτροπή, αποτελούμενη από οκτώ αρχισυντάκτες εφημερίδων (δύο είχαν και την εξουσιοδότηση συναδέλφων των), οι οποίοι, αφού συνεζήτησαν επί τρίωρο, προέβησαν στην επιλογή 25 συντακτών ικανών – κατά την γνώμη της επιτροπής – να λάβουν τα βραβεία, πρώτα ή δεύτερα, πού είχαν ορισθεί από την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Η συζήτηση και η επιλογή των καλυτέρων δημοσιευμάτων από τους αρχισυντάκτες έγινε μετά από τη μελέτη επί τετράμηνο των 270 δημοσιευμάτων πλέον των 130 Αθηναίων δημοσιογράφων πού είχαν υποβληθεί στον διαγωνισμό της «Ελευθεροτυπίας».
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξε ομόφωνη η γνώμη των αρχισυντακτών για την πρόκριση των καλυτέρων, ενώ όσες φορές υπήρξαν διχογνωμίες και ανεπτύχθησαν διάφορες απόψεις για υποψηφίους ορισμένης κατηγορίας, στις ψηφοφορίες πού ακολούθησαν προεκρίθησαν οι πρώτοι ή δεύτεροι του κάθε είδους με πλειοψηφία μεγαλυτέρα των 6 ψήφων.
Η πρόκριση των καλυτέρων δημοσιευμάτων πού έγινε από τους αρχισυντάκτες ετέθη υπ’ όψιν της επιτροπής των πρυτάνεων και καθηγητών και ορίσθηκε σύσκεψη για την 31η Μαΐου, στην οποία θ’ απεφασίζετο η έγκριση ή αλλαγή των αποφάσεων των αρχισυντακτών.
Αν και είναι βέβαιο ότι η επιτροπή των πρυτάνεων δεν επρόκειτο να επιφέρει αλλαγές – τουλάχιστον βασικές – στον κατάλογο των 25 προκριθέντων δημοσιογράφων, η «Ελευθεροτυπία» κωλύεται να τον φέρει στην δημοσιότητα για λόγους τεχνικούς (κυκλοφορεί τέσσερις ημέρες μετά την στοιχειοθέτησή της) και τάξεως, αφού τον τελικό λόγο εις τον διαγωνισμό έχουν οι καθηγητές.
Τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού τα αναζητώ, αφού λείπει από το αρχείο μου το τεύχος 21/Ιούνιος 1965, στο οποίο δημοσιεύτηκαν.
Και οι εκδότες των εφημερίδων
Τον διαγωνισμό είχε «υιοθετήσει» η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, με την ακόλουθη επιστολή:
Κύριοι,
Συγχαίροντες υμάς δια την πρωτοβουλίαν της υπό της «Ελευθεροτυπίας» προκηρύξεως του δημοσιογραφικού διαγωνισμού, σας πληροφορούμεν ότι παρεδώσαμεν εις τον εξ υμών κ. Φιλιππόπουλον την υπ’ αριθ. 2.572.643 επιταγήν επί της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος δρχ. 30.000 ως συμμετοχήν της Ενώσεώς μας δια την βράβευσιν εκείνων οίτινες θα επιτύχουν.
Ως και από μηνών σας ανεκοινώσαμεν, θεωρούμεν την προκήρυξιν του δημοσιογραφικού διαγωνισμού ως ενδιαφέρουσαν συμβολήν εις το έργον της ανυψώσεως του επιπέδου του δημοσιογράφου. Πέραν όμως τούτου θα απετέλει μεγάλην ικανοποίησιν δι’ ημάς εάν καταστή η «Ελευθεροτυπία» περιοδικόν άξιον του προορισμού ενός αρτίου δημοσιογραφικού περιοδικού.
Δια την πραγματοποίησιν όμως του ιδανικού τούτου πρέπει να τηρούνται με θρησκευτικήν ευλάβειαν οι βασικοί κανόνες της υγιούς δημοσιογραφίας. Απόλυτος αντικειμενικότης. Ανεπηρέαστος κρίσις. Πληρότης και ακρίβεια της ειδήσεως, όταν μάλιστα υπάρχη λόγω της κατά μήνα εκδόσεως και ο χρόνος του ελέγχου. Και, τέλος, ευπρέπεια ύφους. Ελπίζομεν και ευχόμεθα να πραγματοποιηθή το ιδανικόν τούτο.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματεύς
Π. ΚΟΚΚΑΣ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Τα εφετινά βραβεία
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ & ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση για 39η χρονιά, θα απονείμει τον Μάϊο του 2025 τα καθιερωμένα Δημοσιογραφικά Βραβεία σε δημοσιογράφους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές Δημοσιογραφικές επιτυχίες, σε εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, φωτορεπορτάζ και οι οποίοι διακρίθηκαν για το σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης θα απονέμει και Τιμητικές Διακρίσεις και Ειδικά Βραβεία σε Δημοσιογράφους και φορείς ΜΜΕ που διακρίθηκαν για το έργο τους. Τα Βραβεία θα απονεμηθούν για δημοσιογραφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2024.
Η επιλογή των προς βράβευση δημοσιογράφων θα γίνει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους δημοσιογραφικών Ενώσεων και έγκριτους δημοσιογράφους.
Το Ίδρυμα θα δέχεται υποψηφιότητες για βράβευση ή για τιμητικές διακρίσεις μέχρι τις 10 Απριλίου 2025
Οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων θα κατατίθενται στην Γραμματεία του Ιδρύματος του Ιδρύματος, Βασ. Σοφίας 27, Αθήνα, 4ος όροφος.
Στο φάκελο υποψηφιότητας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά σύντομο βιογραφικό με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, δύο εισηγήσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας με τεκμηρίωση της προτάσεως, αντίγραφα του υπό αξιολόγηση έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Γραμματεία του Ιδρύματος και στα τηλέφωνα 210 7245550 & 210 7245558
Του Δημήτρη Κουμπιά
- Δημοσιεύθηκε