Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους ιρανικούς πυραύλους;
Της Μαρίας Δεδούση*
Επειδή δεν μας φτάνανε όλα τα άλλα, τις τελευταίες ημέρες διαχέεται και μια κινδυνολογία, ότι το Ιράν, λέει, θα χτυπήσει την Ελλάδα, επειδή υπάρχει η βάση στη Σούδα κι εκεί έχουν οι Αμερικανοί αεροπλάνα, και τα λοιπά. Επειδή στις ημέρες που ζούμε δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ας δούμε λίγο πόσο ρεαλιστικός είναι αυτός ο κίνδυνος.
- Είμαστε εχθροί με το Ιράν; Όχι, υπό καμία έννοια, ευθεία, διαγώνια ή ξαπλωτή. Οι χώρες, όταν εμπλέκονται μεταξύ τους σε πόλεμο, δεν συνηθίζουν να βαράνε και τους συμμάχους η μια της άλλης, εκτός εάν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι. Τρομερά σοβαροί λόγοι, όπως, για παράδειγμα, όταν ένας σύμμαχος του αντιπάλου μάς χτυπάει κι αυτός, ή εάν είμαστε ο Τζένγκις Χαν και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ποιος, τους βαράμε όλους. Το Ιράν δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ κι εμείς είμαστε φίλοι με το Ισραήλ, αλλά δεν βαράμε το Ιράν. Ούτε, ελπίζω, και σκοπεύουμε να το κάνουμε.
- Στη Σούδα τι γίνεται ακριβώς; Οι βάσεις της Σούδας (ναυτική και αεροπορική) βρίσκονται, ως γνωστόν, στην Κρήτη. Εκεί φιλοξενούνται αεροσκάφη και πλοία της Ελλάδας αλλά και των συμμαχικών της χωρών στο ΝΑΤΟ. Η βάση είναι πολύ σημαντική για τη συμμαχία, καθώς παρέχει στρατηγική υποστήριξη και διευκολύνει τις στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Έχουν οι Αμερικανοί αεροπλάνα εκεί; Βεβαίως. Έχουμε και λέμε: Στη Σούδα σταθμεύουν, μόνιμα, τα μεταγωγικά C-130 Hercules, τα επίσης μεταγωγικά C-17 Globemaster III, τα βασικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (σαν εναέρια βενζινάδικα φανταστείτε) KC-135 Stratotanker, τα βομβαρδιστικά θηρία B-52 Stratofortress -τα οποία μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά-, τα P-8 Poseidon, τα οποία κυνηγάνε υποβρύχια, τα εναέρια «μάτια» του ΝΑΤΟ E-3 Sentry (AWACS), τα F-15E Strike Eagle και F-16 Fighting Falcon, καταδιωκτικά ποικίλων αποστολών, τα RC135 Rivet Joint (κατασκοπευτικά) και ενίοτε τα U-2 Dragon Lady (επίσης κατασκοπευτικά).
- Ουάου! Ε, ναι. Είναι, είπαμε, μια από τις σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ ίσως και παγκοσμίως και οι ΗΠΑ είναι (ακόμη) μέλος του ΝΑΤΟ.
- Και θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να χτυπήσουν το Ιράν; Κάποια ναι. Πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν τα AWACS και τα εναέρια βενζινάδικα. Ίσως και τα καταδιωκτικά. Το είδος του χτυπήματος που θέλει να καταφέρει η Αμερική στο Ιράν, όμως, με τις βόμβες διείσδυσης, προκειμένου να καταστρέψει τις υπόγειες πυρηνικές του εγκαταστάσεις, πραγματοποιείται από πολύ συγκεκριμένα αεροσκάφη που δεν βρίσκονται εδώ. Δεν ξέρω πού βρίσκονται, δεν είμαι της CIA.
- Κι αν αποφασίσουν οι Ιρανοί να μας χτυπήσουν, μας φτάνουν; Μην τρομάξετε, αλλά ναι· εύκολα. Έχουν, ας πούμε, τους πυραύλους Ghadr-110, με εμβέλεια 1.800- 2.000 χιλιομέτρων, που φτάνουν στην Ελλάδα άνετα. Αλλά και άλλα πυραυλάκια, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να μας χτυπήσουν. Όπως ο Shahab-3, που πιάνει μέχρι Ρόδο (εάν θελήσουν να χτυπήσουν τα μπιτσόμπαρα). Ή ο Sejjil-2 (εμβέλεια 2.400 χιλιόμετρα), που κάνει στάση για καφέ στην Ελλάδα και συνεχίζει για Βιέννη. Ή ο Khorramshahr, το «βαρύ» τους πυροβολικό. Μισό, όμως. Άλλο το μπορούν κι άλλο το θα το κάνουν.
- Γιατί να μην το κάνουν; Αρχικά (και τελικά), διότι θα έχουν πάρα πολλές άλλες προτεραιότητες. Εάν τους επιτεθούν οι ΗΠΑ -περίπτωση κατά την οποία ίσως θεωρηθούμε εχθροί τους- έχουν στην άμεση γειτονιά τους ένα σωρό άλλες χώρες και βάσεις που θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτα (και πιο εύκολα): Στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στη Σαουδική Αραβία, στα Εμιράτα και πάει λέγοντας. Δεύτερον, διότι οι πύραυλοι είναι πανάκριβοι και δεν είναι ατελείωτοι. Για παράδειγμα, ένας Khorramshahr κοστίζει έξι εκατομμύρια δολάρια. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι για πέταμα. Επίσης, ώσπου να φτάσει στη Σούδα, ή στα Εξάρχεια, θα τον έχουν αναχαιτίσει από αμερικανικά καταδιωκτικά έως τα δικά μας συστήματα αεράμυνας, ή διάφοροι φασαίοι που θα του πετάνε πέτρες από τη Φολέγανδρο.
- Έχουμε συστήματα αεράμυνας; Όχι ένα. Πολλά. Για προστασία της ελληνικής επικράτειας από απειλές όπως αεροσκάφη, βαλλιστικοί πύραυλοι και drones. Και τι δεν έχουμε: Αμερικανικούς Patriot PAC-3 (MIM-104) και HAWK (MIM-23B Improved), αλλά και διάφορα άλλα ρωσικά που δεν τα πολυλέμε διότι τσαντίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά τη δουλίτσα την κάνουν μια χαρά.
- Να σκάψω καταφύγιο; Όχι. Να πας για μπάνια, έπιασε ζέστη. Σε τελική ανάλυση, εάν φτάσει το Ιράν να βαράει την Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε, αλλά ούτε και να σκάβουμε καταφύγια. Άλλοι είναι οι κίνδυνοι, αλλά θα τους πούμε την επόμενη φορά.
* το κείμενο της Μαρίας Δεδούση -