Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι και θα παραμείνει Ταμείο πρότυπο
«Όταν ένα αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο με 26.610 μέλη διαθέτει κλάδους επικούρησης, υγείας και χορήγησης εφάπαξ, κατορθώνει εισπραξιμότητα σε ποσοστά 96%-98%, αύξηση εσόδων για το 2023 στο ύψος των 6,8 εκατ. (88,2 εκατ. με πρόβλεψη 81,4 εκατ. ευρώ) και πλεόνασμα 25,7 εκατ., έναντι στόχου 14,2 εκατ. ευρώ, αναλογιστική μελέτη σε βάθος 50ετίας με δείκτη +2,07% (όταν το ’22 ήταν μόλις +0,63%) και, ταυτοχρόνως, αύξηση 20% των επικουρικών με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των αυξημένων κατά 65% δαπανών υγείας, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε ένα Ταμείο με πολλά θετικά πρόσημα. Για όποιον άκουσε τα βασικά οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, από τον πρόεδρό του Σταύρο Καπάκο, ο χαρακτηρισμός του Ταμείου ως πρότυπο ούτε υπερβολικός φαντάζει ούτε αποξενωμένος από αυτό που βιώνουν οι ασφαλισμένοι-μέλη του είναι.». Με τις επιγραμματικές αυτές φράσεις, αρχίζει το ρεπορτάζ της Γ.Γ. της ΠΟΕΣΥ Χριστίνας Κοψίνη για τη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/10/2024.
Πατήστε εδώ για να δείτε την ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στη Γενική Συνέλευση
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στη Γενική Συνέλευση.
Ο πρόλογος της συναδέλφου αντικατοπτρίζει αδρά το τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό που έχει ενώσει ασφαλιστικά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, πανελλαδικά· και στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Γ.Γ. του Δ.Σ.
Άλλωστε, τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ επιδοκίμασαν με συντριπτική πλειοψηφία την απερχόμενη Διοίκηση – έχουμε εκλογές σ’ ένα μήνα για την ανάδειξη νέας – όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τριών ψηφοφοριών.
1- Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, περιόδου 2023 μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Επί 1.700 ψηφισάντων, Υπέρ: 1.494. Κατά: 107. Λευκό: 99
2- Υποβολή και έγκριση προϋπολογισμού διαχειριστικής περιόδου 2025. Επί 1.691 ψηφισάντων, Υπέρ: 1.481, Κατά: 103. Λευκό: 107
3- Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, για τη διαχειριστική περίοδο 2023. Επί 1.690 ψηφισάντων. Υπέρ: 1.204, Κατά: 281, Λευκό: 205
Πριν από την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του ΔΣ, Σταύρος Καπάκος και Ευάγγελος Τάτσης, παρουσίασαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Οργανισμού. Ακολούθησαν η παρουσίαση της έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής και του ορκωτού ελεγκτή λογιστή για τη χρήση 2023 και οι τοποθετήσεις ασφαλισμένων, προέδρων των ιδρυτικών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.
Ο χαρακτηρισμός του Ταμείου μας ως πρότυπο είναι απόλυτα δικαιολογημένος, αφού, όπως γράφει η Χρ. Κοψίνη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, «σε μέσους όρους, οι δαπάνες-παροχές υγείας αντιστοιχούν σε περίπου 2.350 ευρώ ανά άμεσο μέλος, σε ετήσια βάση, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογιστούν όλα τα έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ (υγεία, συντάξεις, εφάπαξ κ.λπ.), η μέση παροχή ανά ασφαλισμένο φτάνει στις 3.500 ευρώ, όταν ο μέσος ονομαστικός μισθός των ασφαλισμένων υπολογίζεται γύρω στα 1.250 ευρώ.
Μόνο που η ισορροπία που έχει επιτύχει η διοίκηση της τελευταίας τριετίας κινδυνεύει, ως είθισται, από επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Διότι, αν ισχύσει και για τα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς του 1% σε βάρος του κλάδου υγείας, το Ταμείο θα σημειώσει απώλεια εσόδων 3 εκατ. ευρώ και η αναλογιστική μελέτη θα έχει αρνητικό πρόσημο.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η μείωση κατά μια εκατοστιαία μονάδα των εισφορών επικουρικής σύνταξης προκάλεσε οικονομική απώλεια ύψους 2,5-3 εκατ. ετησίως στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ για τις συντάξεις. Όμως, παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επικούρησης κατά 1 μονάδα, δεν συρρικνώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως αυξήθηκε σημαντικά η δαπάνη από τα 12 εκατ. το 2019 στα 14,1 εκατ. το 2023, ενώ ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει κονδύλια 14,3 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από τις ασφαλιστικές εισφορές που κατευθύνονται στον κλάδο υγείας θα οδηγήσει σε ψαλίδισμα των παροχών και ενδέχεται να θέσει τη διοίκηση προ του διλήμματος να συνεχίσει να διαθέτει τα 2/3 από την εισφορά 2% του Διαδικτύου, στον κλάδο υγείας, αποστερώντας πόρους από τις συντάξεις. Η εισφορά του 2% είναι το “πυρηνικό” όπλο του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό θα σώσει τις συντάξεις μας στο μέλλον, ενώ μας επιτρέπει σήμερα να καταβάλλουμε το εφάπαξ. Αρκεί βεβαίως να μην πηγαίνει πάνω από 50% στην υγεία. Σήμερα το 70%+ πηγαίνει στην υγεία, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕΑΠ.
Να για ποιους λόγους η απερχόμενη διοίκηση διεκδικεί τροποποίηση της σύμβασης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να προμηθεύεται τα φάρμακα υψηλού κόστους στη χαμηλότερη τιμή, όπως κάνει ο ΕΟΠΥΥ ως κυρίαρχος καταναλωτής, και ζητεί νομοθετική θέσπιση του clawback (επιστροφή μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης) όπως, επίσης, κάνει ο ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι, συνδυαστικά, θα μπορέσει ο ΕΔΟΕΑΠ να εξοικονομήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
Δαπάνη που αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Από 10,1 εκατ. ευρώ το 2023 ανήλθε στα 12,7 εκατ. το 2024 και προβλέπεται να φτάσει τα 13,7 εκατ. το 2025 (με τα ΦΥΚ να αποσπούν ποσόν 8,4 εκατ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει δαπάνη 500 ευρώ ανά ασφαλισμένο ή 750 ευρώ ανά άμεσο μέλος. Πώς μπορούμε και στο μέλλον να έχουμε υψηλές παροχές χωρίς να διακυβεύεται η προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ για όλες τις γενιές των ασφαλισμένων μας; διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου.
Πάντως, εάν η αλληλεγγύη των γενεών που υπηρετεί ο ΕΔΟΕΑΠ αναχαιτιστεί από την κυβέρνηση, αν αρνηθεί αλλαγές που εξασφαλίζουν την εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, τον λόγο θα έχουν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και τα μέλη τους».
- Δημοσιεύθηκε