Skip to main content

Ο άγνωστος Τύπος της Θεσσαλονίκης

typos thessalonikis 

Από τον Άγγελο Μενδρινό

Τι γνωρίζουμε για τον Τύπο της Θεσσαλονίκης; Πόσα έντυπα της πόλης, από αυτά που έγραψαν ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία, μας είναι γνωστά; Λίγα πράγματα, εκτός από τους βασικούς τίτλους: 
“Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, “Ελληνικός Βορράς”, “Αγγελιοφόρος”, “Σπορ του Βορρά”, “Μετροσπόρ”, ίσως και μερικούς ακόμα. Ελάχιστα, όμως, έως τίποτα, γνωρίζουμε για τη “Σελανίκη”, εφημερίδα της τουρκικής νομαρχίας που εκδιδόταν σε 4 γλώσσες (τουρκικά, εβραϊκά, βουλγαρικά και ελληνικά), τον “Ερμή” που ήταν ή πρώτη ελληνική εφημερίδα ή την “Αλήθεια”.
Για όλα αυτά, και πολλά άλλα, διαβάζουμε στις 112 σελίδες του βιβλίου τού Άγγελου Μενδρινού «Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης - Οι μεγάλες εφημερίδες και η ιστορία τους» που κυκλοφόρησε με την εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”.

Το βιβλίο, το τέταρτο του συγγραφέα που κυκλοφορεί με τη “Θεσσαλονίκη”, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον “Ριζοσπάστη”, η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε στην πόλη, ενώ στις 112 σελίδες του υπάρχουν πολλές εικόνες από παλιές θεσσαλονικιώτικες εφημερίδες.
Ο Άγγελος Μενδρινός είναι εξαιρετικός ερευνητής του Τύπου, με πλούσιο αρχείο, και όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου, η συγκεκριμένη δουλειά αντλεί στοιχεία από πολλές πηγές όπως είναι η “Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης”, του Μανώλη Κανδυλάκη, το “Χρονικό της Θεσσαλονίκης”, του Κώστα Τομανά, η “Θεσσαλονίκη των Εφημερίδων” του Γιώργου Αναστασιάδη, η “Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου 1784-1974” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ.α.
Ο συγγραφέας είναι δημιουργός του https://pasatempo.wordpress.com, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών του https://www.syntaktisylis.gr