“ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΝ”
Το νέο βιβλίο του Άγγελου Μενδρινού
Μισό αιώνα μετά τη Μεταπολίτευση, ο συνάδελφος Άγγελος Μενδρινός – δημιουργός, μεταξύ άλλων, του https://pasatempo.wordpress.com - στο νέο βιβλίο του “ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΝ, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, τα ντοκουμέντα και οι απόρρητες εκθέσεις” παραθέτει γεγονότα που συνέθεσαν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν αρκείται στην αφήγηση της Ιστορίας αλλά την «ακούει», μέσα από τα λόγια την ίδιων των πρωταγωνιστών και τις γραπτές μαρτυρίες τους· και παράλληλα τη «διαβάζει», σε αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα, αλλά και σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής.
Και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: Τι ήταν το πραξικόπημα των στρατηγών, που ουσιαστικά καθαίρεσε τον Ιωαννίδη; Προσκλήσεις των πολιτικών με τη βοήθεια της ΚΥΠ. Ποιος είχε την ιδέα να φέρει στα κρυφά τον βασιλιά; Γιατί δεν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος; Πώς τον πρόλαβε ο Καραμανλής και ορκίστηκε «μέσα στη μαύρη νύχτα;»
Κι ακόμη μια τοιχογραφία της εποχής, με τις μεταπολιτευτικές θεατρικές παραστάσεις και φυσικά τα νέα δεδομένα στον Τύπο.
Λόγω… αρμοδιότητας του site, αναδημοσιεύω απόσπασμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου, με σκίτσο του Ηλία Σκουλά από το περιοδικό “Ελευθεροτυπία”, το οποίο είχε διακόψει την έκδοσή του με την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου και επανακυκλοφόρησε από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το καλοκαίρι του 1975, που έγινε εφημερίδα.
ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Και τα «Εγκλήματα» του Άγγελου |
Ταυτόχρονα με το προαναφερόμενο βιβλίο, που εκδόθηκε από τη «Βιβλιοθήκη της Εστίας», κρίνω σκόπιμο να παρουσιάσω και μια ωραία δημοσιογραφική και συγγραφική δουλειά του συναδέλφου - που κυκλοφόρησε μόνο σαν ένθετο σε κυριακάτικη εφημερίδα -, με τίτλο «Εγκλήματα: Δολοφονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα». Στις σελίδες του βιβλίου ο Άγγελος Μενδρινός, περιγράφει συνταρακτικά εγκλήματα που συγκλόνισαν – όπως λέει ο τίτλος -, με φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων μακρινών εποχών, που εικονογραφούν τα οκτώ κείμενα ισάριθμων εγκλημάτων. Το βιβλίο δεν αποτελεί απλή περιγραφή των υποθέσεων, αλλά όπως έγραψε το https://www.zoornalistas.com/2023/09/blog-post_52.html#more: «Σκιαγραφεί την εποχή, έχει διαλόγους, σκίτσα από δίκες, που αντικαθιστούσαν το φωτορεπορτάζ, άρθρα και σχόλια –ακόμα και ένα της Ελένης Βλάχου για την καταπληκτική περίπτωση μιας δολοφονίας εξ αμελείας, όταν η δράστις προσπάθησε να αυτοκτονήσει και σκότωσε τον άνδρα της που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο! «Το θύμα είχε κερδίσει το λαχείο ατυχίας» έγραψε η εκδότρια της Καθημερινής.
Αναφέρει σχετικά ο Άγγελός Μενδρινός στο κεφάλαιο Υβόννη Περδικάρη: “Κάντε εικόνα: μια γυναίκα ξαπλωμένη στο πάτωμα κρατά πιστόλι. Θέλει να αυτοκτονήσει. Το στρέφει προς το μέρος της. Αστοχεί. Η σφαίρα διαπερνά μια κλειστή πόρτα και καταλήγει στο κρεβάτι στο οποίο κοιμάται ο άντρα της. Τον βρίσκει κάτω από το αυτί, 48,5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Πεθαίνει ακαριαία».
Και προσθέτει: «Κανείς συγγραφέας δεν θα μπορούσε να αποδώσει στο χαρτί μια τέτοια σκηνή, κανείς σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να τη συμπεριλάβει σε μια ταινία, ούτε καν ο Ταραντίνο. Κι όμως, συνέβη».
Πραγματικά, το βιβλίο μπορεί να δώσει υλικό σε σεναριογράφους με τις ιστορίες που παραθέτει. Όπως ήταν ο μυστηριώδης θάνατος της Δωροθέας ντε Ροπ, της γυναίκας που «έφτασε ένα βήμα από τον θρόνο της βασίλισσας της Αλβανίας, μπήκε στους κοσμικούς κύκλους της Ελλάδα και διατηρούσε στενές σχέσεις με μέλη ξένων πρεσβειών». Μια ιστορία που έχει έρωτες, πολιτική, κατασκοπεία, κοσμικότητες και μια αυτοκτονία για την οποία υπήρξαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν και έγκλημα.
Τα “Εγκλήματα” είναι μια ωραία δουλειά που θα ήταν καλό να την ξανακυκλοφορήσει η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” για όσους την έχασαν».
- Δημοσιεύθηκε